Grimsel- en Furkagebied
 
Wandelen in het Grimsel- en Furkagebied
Ook dit is weer een gebied van louter superlatieven. Het is een enorm bergmassief waaruit zowel de Rhône, de Ticino, de Rijn en de Aare ontspringen. Er zijn vier bergpassen die uitnodigen tot tochten, met ontelbare mogelijkheden om te wandelen en fietsen. Er zijn fantastisch mooie gletsjergebieden zoals van de Lauteraar- Finsteraar-en Oberaargletsjer, en de Rhônegletsjer. De landschappen achter iedere pas zijn totaal verschillend: koud en boomloos na de Furkapas, onherbergzaam en wat onheilspellend na de Grimselpas, zacht na de Nufenenpas, haast lieflijk aan beide zijden van de Sustenpas, en wollig en zacht aan onze kant van de Grimselpas. Prachtig mooi ingebed tussen Grimsel- en Furkapas ligt Gletsch met Gletschbode. Gletsch is rond 1850 ontstaan als hotelverzameling aan de voet van de destijds tot Gletsch reikende Rhônegletsjer. Inmiddels is het een fantastisch en beschermd natuurgebied waarin alle fasen van natuur op zich terugtrekkende gletsjers bewonderd kunnen worden. Tot overmaat van plezier loopt hier een museumspoorlijn op het tracé dat tot 1982 nog normaal in gebruik was, maar daarna vervangen door de Furkabasistunnel. De gerestaureerde spoorlijn loopt sinds 2010 van Oberwald tot Realp, zo tussen juni en oktober. Vanwege de paswegen is dit een strategisch belangrijk gebied, dus op meerdere plekken zijn "Militärwege" aangelegd. Deze dienen nu als comfortabele wandelpaden met uiteraard een enorm wijds uitzicht.
De oude pasweg (Saumweg) vanaf Grimsel Passhöhe naar Obergesteln
In Oberwald vertrekt de Postauto naar de Grimselpas (enkele keren per dag in het hoofdseizoen). Daar loop je van het grote parkeerterrein achterlangs de Totesee. De Saumweg is goed aangegeven ("Via Sbrinz") en ook goed zichtbaar als een met stenen geplaveid eerst vrij breed pad. Het loopt door een mooie hoogvlakte vol met beekjes en bronnen en daalt daarna langzaam af naar de boomgrens. Je doorkruist alpweiden en grote gebieden vol heide en mooie struikjes en bosbessen en hebt schitterend zicht op het Gomsdal en de bergen van het Furkamassief en de Walliser Alpen. Je daalt van 2164 naar ongeveer 1400 meter. Je kunt op de Gommer Höhenweg die je op ruim 1500 meter kruist afslaan naar Oberwald of Ulrichen. In het laatste geval kijk je prachtig in het Ägenatal dat naar de Nufenenpas leidt. Ook als de Grimsle waait (de eeuwige mist rond de Grimselpas) is deze wandeling schitterend.
  De oude pasweg vanaf de Grimselpas naar het Gomsdal
Wandelen door de "Grimsle" (hardnekkige wind en bewolking boven de Grimselpas) op de oude pas  
  Oude Grimsel-pasweg (Saumweg: pad voor handelsverkeer per muilezel) over de prachtige Oberwalder Grimsle-hoogvlakte
Militärweg: een alpiene panoramaweg met uitzicht op de gletsjers
Vertrekpunt van deze vrij vlakke wandeling is de Furkapas. Bijzonder is de enorm gevarieerde alpiene flora langs de hele route. De Furkapas bereik je per auto of Postauto (vertrekt bij station Oberwald, enkele keren per dag). De wandeling is een kilometer of 6 naar "Bidmer", een berg die geweldig uitzicht op de Rhonegletsjer en de Aargletsjers en de pasweg van Gletsch naar pashoogte geeft. Hij gaat over een vrij breed pad dat aangelegd is om strategische redenen. Het slingert langs de wand van de berg die de waterscheiding tussen Rhone en Reuss (naar de Rijn) vormt naar de gletsjermorene van de Muttgletsjer. Omhoogkijkend zie je deze gletsjer, je klimt over metershoge moreneruggen en stapt over gletsjerstroompjes; over de grootste, de Muttbach, via een brug. Je hebt een binnenbocht van 90 graden gemaakt en loopt nu langs de puinwanden van de Tallistock, het pad is wat rommeliger, en sinds 2011 zijn hier enkele heel smalle passages, "schwindelfrei" zijn is noodzaak. Via enkele poortjes en tunneltjes wandel je naar de zacht afgeronde en met gras begroeide Bidmer. Als je naar de zachte top loopt heb je magnifiek uitzicht, en kunt hiervan genieten in enkele beschutte "duinpannen" (schuttersputjes?). Je kunt dezelfde weg teruglopen maar ook afdalen naar Oberwald: van 2500 naar 1400 meter. Geweldig zicht en je komt aan boven het oude bergdorpje Gere, vlak boven Oberwald.
  Rhonegletsjer en Furkapasweg gezien vanaf Bidmer
Muttbachgletsjer met eindmorene gezien vanaf het pad van de Furkapas naar Bidmer  
  Vanaf hetzelfde pad gezien de Muttbach met even verder onder ons station Muttbach, het stoomtreintje en de Furkapasweg
Wandelpad door het hoogdal van de jonge Furkareuss:
Je gaat met het stoomtreintje of de Postauto van Oberwald naar Gletsch, en vandaar met het stoomtreintje (1x per dag, in het weekend 2x en dan ook 's ochtends) tot station Furka. Hier stap je uit, je bent nu een paar honderd meter onder de Furkapas en net door een tunnel gekomen die door de waterscheidingsberg ging. De Furkareuss is net op deze berg ontsprongen en deze volg je tot Realp. Het pad loopt door een schitterend moerasgebied en is erg goed en droog begaanbaar. Zwaaien naar het treintje! Je komt langs een leuk alpenboerderijtje en station Tiefenbach. Je bent nu bijna op de helft en verlaat de Reuss om via het boerenpad naar de pasweg te lopen en verder over een voetpad naar Realp af te dalen.Je bent nu van 2160 naar 1540 meter gedaald en kunt in Realp weer op de trein naar Oberwald stappen. Regenbuitje geen probleem bij deze wandeling. Bijzondere flora en veel Murmeltieren.
Station Furka, 300 meter onder de Furkapas. Beginpunt van een mooie wandeling naar Realp, eindpunt van de Furkapasweg in het Urserendal  
  Alpweiden langs het treinspoortje in het dal van de jonge Furkareuss
Alpboerderijtje in het hoogdal van de Furkareuss  
  Stoomtreintje bij Alt Senntumstafel, laatste bocht voor Realp
  Zicht vanaf Furkapas op Urserendal met Realp
Realp, voorbij Furkapas  
  Realp met stallen
Militärweg door het bloem- en wildrijke Geretal:
Vanaf Oberwald wandel je door het aangrenzende dorpje Unterwassern naar Gere. Dit is een heel oud alpdorpje dat niet meer bewoond wordt en enorme alpweiden achter zich heeft in het grote bergmassief. Je kunt via het oude voetpad naar het dorpje lopen en vandaar weer naar de weg, of gewoon onder het dorpje langs blijven lopen. Je wandelt langs de gletsjerbeek Gerewasser. Een stukje van het pad waar het hoogte wint kan je afsnijden door door het bos te lopen over een smal pad. Vanaf het begin is wild te zien: meteen bij de weiden rondom Gere zitten Murmeltiere, en verderop zijn langs de beboste en later open hellingen ook veel herten en gemzen te zien. Al op 1700 meter ben je de boomgrens uitgelopen. Sneeuwpakketten dekken delen van het stroompje af en er liggen zelfs stenen als gletsjertafels op. Het landschap wordt ruig en stenig en het pad lijkt te eindigen bij Schweif. Je bent een hut gepasseerd op een Alpstafel waar je beschut kunt eten en drinkwater tappen; rondom deze hut zwerft een enorme kudde Schwarzhalsziege, de prachtige berggeit van Wallis. Deze zijn heel tam en lief en vragen alle aandacht. Toch nog even doorlopen en naar links kijken, daar is het dal van de Saasbach dat een enorm zicht geeft op bergtoppen en gletsjertjes. Door de oriëntatie van dit hoogdal op het noorden is het een koud dal. Je loopt hetzelfde pad weer terug en ziet vast wild; totaal hoogteverschil 300 meter.
Gere, oeroud maar nog bewoond bergdorpje hoog boven Oberwald en het Geretal  
  Gerewasser onder een sneeuwdek met gletsjertafels
Geretal bij Gross Stafel  
  De geitenkudde bij Schweif, eindpunt van de wandeling in het Geretal
Geretal, veel Murmeltiere, gemzen en herten te zien; prachtig wandelen ook met minder mooi weer  
Oude voet-paswegen naar de grens met Italië
Grenzend aan het grote Furkamassief is een ander prachtig hooggebergte dat makkelijk toegankelijk is: het gebied rondom de Griesgletsjer. In Ulrichen sla de de pasweg naar Ticino in. In het zijdal waardoor deze weg loopt is een lieflijk stroompje, de Ägene. De oude pasweg loopt nog door het hele dal en hierover zijn prachtige wandelingen mogelijk. Bijvoorbeeld vanaf de overdekte brug over de Rhone in Ulrichen, of vanaf de plek waar de pasweg de Ägene oversteekt, of nog een stukje verderop vanaf een alp-stafel langs de weg waarbij een oude stenen brug (anno 1761) de rivier oversteekt. Op al deze plekken is het dal recht en wijds en wandel je vlakbij het riviertje en over mooie oevers. Spectaculair is het pad nog wat hoger bij de Griesgletsjer. Heel makkelijk begaanbaar en met ongekend mooie uitzichten. Volg eenvoudig de bordjes naar de Griesgletsjer, Griespas en Cornopas en loop de paadjes. Weinig hoogteverschil, mooie gladde paden en een eeuwenoude geschiedenis van Saumers met kazen (Sbrinz-route) die de Alpen met hun muildieren doorkruisten vergezelt je. De Sbrinz-route wordt sinds 2006 weer gelopen met muildieren en paarden. Prachtige foto's van de Saumerroute van Ulrichen over de Griespass vind je op www.sbrinz-route.ch, onder "Route Griespass".
De Griespas en Cornopas zijn vlak bij elkaar en vormen de grens naar Italië respectievelijk Ticino. De Cornopas komt verderop weer op de nieuwe pasweg uit, de Griespas in een dal in Italië. De Griespas is ook onderdeel van de Walserweg: de weg die bewoners van Wallis volgden toen eeuwen geleden hun grond in het dal verdroogde en ze gedwongen emigreerden naar Ticino.
  Griesgletsjer en Griessee
Oude paswegen  
  Oude pasweg en wandelpad bij Cornopas
Ägenedal met pasweg naar Nufenenpas  
Naar de monding van de Oberaargletsjer
Niet veel gletsjers liggen zodanig dat je ze kunt "aanraken". Maar naar de Oberaargletsjer loopt een alleraardigst voetpad. Vanaf de Grimselpas gaat een klein weggetje naar Berghaus Oberaar. Je kunt hier zelfs met de auto of fiets komen (een stoplicht zorgt voor veilig eenrichtingverkeer). Het eindpunt ligt bij het stuwmeer Oberaarsee, en op de stuw-muur begint het voetpad. Je loopt langs het stuwmeer, ziet links de bergwand naar het Goms en de gletsjertjes boven Münster en Reckingen, en rechts de bergwand naar de Unteraargletsjer. Voor je heb je prachtig zicht op de langzaam naderende Oberaargletsjer, en over de morene wandelend kan je in de gletsjer kijken, genieten van de overweldigend blauwe kleuren,een stukje gletsjerijs "plukken" en je verwonderen over de onvoorstelbare krachten van het eeuwenlang samenpersen van sneeuw tot ijs. Grappig is dat de Oberaarhorn precies recht achter ons Egga ligt: de vogels vliegen er zo even heen.
De Oberaargletsjer direct achter de bergketen achter Bellwald. Wel even een tochtje om het gebergte heen maken via de Grimselpas
Langs het pad naar de Oberaargletsjer
De gletsjerpoort van de Oberaargletsjer

Doorschijnende pracht van het gletsjerijs
Dal dat de Oberaargletsjer uitgesleten heeft