Vanaf Egga loopt een prachtig voetpad door de weilanden via 't beeldschoon steil oplopende dorpje Ried naar Bellwald. Vanaf Ried en vanaf Bellwald zijn weer vele wandelmogelijkheden: naar de Gommer Höhenweg, naar Niederwald, naar Schranni en naar de stoeltjesliften de berg op
Het voetpad van Ried naar Egga
Het voetpad van Ried naar Egga
Naar Gletscherblick:
naar de stoeltjeslift wandelen, en met één lift omhoog gaan tot Fleschen. Daar linksaf naar een smal pad dat helemaal langs de bergwand leidt. Dit pad is de eerste kilometers vrijwel vlak. Het uitzicht is geweldig. Je wandelt nu boven en evenwijdig met het pad naar Schranni. Het gaat naar uitzichtpunt "Gletscherblick"; de tweede helft klimt het wel meer en is het rotsachtiger, maar het is heel goed te doen. Je wordt beloond met een geweldig zicht op de gletscher en de Finsteraarhorn. Zelfde pad terug is verreweg het mooist. Vanaf onze achtertuin kan je de hele route overzien!
Het voetpad naar Gletscherblick
Het voetpad naar Gletscherblick
Eindpunt van het pad: Gletscherblick
Naar Schranni:
naar Bellwald wandelen, en richting de stoeltjeslift. Daar links van de kabelbaan omhoog loopt een oud voetpad evenwijdig met de piste. Aan het eind buigt een pad iets naar links. Dit is richting Mutti en Obflue. Dit pad komt uit op het bospad dat ook onderdeel is van de piste. Nu hoef je nauwelijks meer te klimmen; je volgt het mooie brede pad door het lichte bos tot Mutti, en vervolgt dan langs een smal pad. Dit loopt langs een smal beekje verder tot Obflue/Schranni (bijna 1900 meter). Hier is een magnifiek uitzichtpunt op de Fieschergletsjer, een leuk waterspeelplekje en heerlijke zitplekjes tussen de beschuttende bergwanden en gladde rotsen. Overal kan je hier, vooral in het voorjaar, steenbokken en gemsen tegenkomen. Hierna kan je het andere pad dat steiler is teruglopen. Als je het helemaal volgt kom je boven Ried op de weg uit en kan je in Ried weer het voetpad naar Egga nemen.
Schranni, prachtig gebied met alpweiden en bultrotsen. De alphut Schranni staat vlakbij het uitkijkpunt op de monding van de Fieschergletsjer
Steenbokken langs het pad naar Schranni
Krachtmeting van steenbokken boven Egga
Naar de Risihorn:
naar de stoeltjeslift, beide liften omhoog, en daar de bordjes volgen naar de Risihorn. Een prachtige route met geweldige uitzichten. Het laatste stuk is een blauw, alpien pad. Goed te doen als je "trittsicher" en "schwindelfrei" bent, het hoogste stukje is voorzien van kettingen. Alleen vanaf de top zijn de Finsteraarhorn en de Fieschergletsjer te zien.
Onderweg naar de Risihorn; zicht op de gletsjertjes bij de Wannenhorn
Fieschergletscher en de Finsteraarhorn, gezien vanaf de Risihorn (de bergtop boven Bellwald op ruim 2800 meter)
Naar de Spilsee:
naar de stoeltjeslift en tot Fleschen omhoog, en dan rechtsaf lopen naar de Spilsee. Een even mooi pad door heidevelden en met uitzicht over het hele Gomsdal en op het Furkamassief. Het klimt rustig en het laatste stuk loopt over stenen langs een gerestaureerde Bisse (waterleiding). Je bent inmiddels een alphut met waterbron gepasseerd. Eindpunt is een heel verstild bergmeertje in een beschutte kom, de Spilsee. Het mooist en comfortabelst is gewoon dezelfde weg teruglopen, nu krijg je een prachtig uitzicht over het Rhônedal en de hoge gebergtes van Wallis. Bijzonder is dat de paden naar Gletscherblick, Schranni en Spilsee alle alp-paden waren, deze gebieden waren vroeger beweid in de zomer. Wat helemaal spectaculair is: bij Schranni stak de herder met zijn kudde de toen veel hoger gelegen gletsjer over naar het alpgebied aan de overzijde. Een niet meer beweid alpgebied herken je aan de begroeiing van heide, bosbessen en jeneverbes. Alpgebieden zijn altijd boven de boomgrens. De vroegere alpboerderijtjes vind je onderweg naar Schranni en Spilsee; bij Gletscherblick vind je ver in de diepte stenen funderingen van drie boerderijtjes, en iets boven Gletscherblick bij Grieschumma staan ook nog stallen.
Door de buurtschapjes op de berg:
Ook naar beneden wandelen is prachtig, en dit kan heel goed bij minder stralend weer. Het pad naar Bodma loopt geheel door en over een morenerand. Een morene maakt de route vanouds lawineveilig, beschut en ook 's winters (schoolkinderen!) begaanbaar. Tussen Egga en Bodma, tussen Bodma en Bellwald, tussen Fürgangen en Bellwald, en tussen Ried en het bospad naar de alp, liggen morenepaden: erg mooi, afwisselend en heel leuk om met jonge kinderen te wandelen.
Naar Niederwald:
Onderlangs de berg, een stukje boven Furkastrasse en spoorbaan, loopt een zeer schilderachtig pad door bos en weiden naar Niederwald. Het eerste deel van het pad in het naaldwoud doet sprookjesachtig geheimzinnig aan: grote met mos begroeide stenen lijken hier achtergebleven als overblijfselen van de strijd tussen de Fiescher- en de Rhônegletsjer. Het landschap verandert voortdurend met het geleidelijk dalen. Het is afwisselend en overal fraai. Het pad begint bij de St. Anna Kapelle tussen Fürgangen en Bodma.
Sprookjesachtig bospad naar Niederwald
De Panoramaweg boven Bellwald:
Met beide stoeltjesliften omhoog, en dan rechtsaf, bordje Panoramaweg volgen. Je loopt nu oostwaarts, rechtsom rond de berg en komt langs bergmeertjes op verschillende hoogtes. Daarna loopt het pad evenwijdig met het Rhônedal (je blijft steeds zo tussen 2300 en 2400 meter lopen) tot het Bieligertal. Geweldige uitzichten op bergketens en gletsjers aan de overkant van de Rhône en het dal zelf. Je loopt door mooie brongebieden en kan wat klimmen in prachtige ruige maar toch moszachte bultrotsen vol bloemetjes. Je kunt afdalen naar Biel of teruglopen naar de stoeltjeslift.
Panoramaweg op 2400 meter: het begin van het pad
de berg gerond, even uitrusten bij een bergmeertje aan de voet van de Risihorn
brongebied langs de Panoramaweg
even omhoog geklauterd vanaf de panoramaweg; prachtig uitzicht op het Rhonedal en de toppen van de Walliser alpen
blik terug op onze hele berg met top risihorn
even lekker in de zon genieten van het uitzicht
de bergketens van links de Eggishorn boven fiesch en de Risihorn boven Bellwald
weer naar beneden klauteren over schapenpaadjes
staand gesteente en sneeuw na onze klauterpartij boven de Panoramaweg
zicht op de bergtoppen van de Galmihorn en de Finsteraarrothorn, ruim 3500 meter hoog
het is best steil...
over het mooi uitgebouwde wandelpad terug naar de stoeltjeslift